Haber

İstanbul’da Otistik Çocuk 13 Mıknatıs Yuttu, Ameliyatla Çıkarıldı

İstanbul’da 9 yaşındaki otistik Harun Duman, ailesinin haberi olmadan 13 küçük mıknatısı yuttu. Kusma şikayeti üzerine ailesinin hastaneye götürdüğü çocuk ameliyata alındı. Başarılı geçen ameliyatın ardından Harun’un bağırsaklarından birbirine yapışan 13 mıknatıs çıkarıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Opr. Mehmet Çakmak “Birden fazla mıknatıs yutulduğunda mıknatıslar bağırsakta birbirini çeker ve yapışma meydana gelir. Böylece bağırsaklar birbirine yapışır. Saatler geçtikçe aradaki bağırsak duvarı delinir. Bağırsak delindikten sonra, bağırsaklar birbirine yapışır. içindeki dışkı ve atıklar kana karışıyor. Bu da hayati tehlike oluşturan durumlara neden oluyor. Bu nedenle bu tür durumlar çok fazla vakit geçirilmeden cerrahi müdahale gerektiriyor” dedi.

İstanbul’da yaşayan 9 yaşındaki otistik Harun Duman, boncuk şeklinde 13 mıknatıs yuttu. Çocuğun kusma şikayeti günlerce geçmeyince aile, Harun’u hastaneye götürdü. Cuma akşamı enjeksiyon ve ilaçla evine gönderilen Harun, kusma şikayetini sürdürdü. Cumartesi gecesi saat 01.00 sıralarında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne sevk edilen çocuk, çekilen röntgen sonrasında doktorlar Harun’u teşhis ederek Harun’u hemen ameliyata aldı. Yaklaşık 3 saat süren ve kapalı yöntemle gerçekleştirilen ameliyatın ardından 9 yaşındaki Harun’un bağırsaklarından birbirine yapıştırılmış 13 mıknatıs çıkarıldı. Op. Dr. Mehmet Çakmak, “Mıknatıslar Harun’un bağırsaklarında iki noktada delinmeye neden oldu. Birincisi duodenumun 30 santimetre uzağında bir mıknatıs, diğeri ise kalın bağırsağın çıkan kısmında birbirine yapışan 12 mıknatıstı. Bunlar neden oldu.” Her iki bağırsakta da delikler oluştu.Biz bu mıknatısları çıkardıktan sonra bağırsakları tekrar dikerek onarmak zorunda kaldık” dedi.

“Mıknatıslar kalın bağırsağa kadar ilerledi”

Yabancı cisim yutma durumlarında acil müdahalenin önemine vurgu yapan Op. Mehmet Çakmak, “Yabancı cisim yutma çocuklarda ilk iki yaş döneminde daha sık görülür. Genellikle arama, yutma refleksi ve bulduklarını ağza götürme refleksi ilk iki yaş civarında ortaya çıkar. Çocuklar genellikle evde buldukları her şeyi ağızlarına atarlar. Bunlardan en tehlikelisi ise disklerdir.” Pillerin ve birden fazla mıknatısın yutulması durumları vardır. Bunun dışında çocuklar diğer plastik maddeleri yuttuklarında bunları dışkı yoluyla dışarı atmalarını bekliyoruz. Bu gibi durumlarda müdahale etmiyoruz ancak disk pil ve mıknatısların yutulması durumlarında acil olarak cerrahi müdahale gerekiyor. Öğenin mümkün olan en kısa sürede kaldırılması gerekir. Yutma durumları Aile fark ettiğinde hemen hastaneye gelmelidir. Öncelikle bu elemanları endoskopik olarak çıkarıyoruz. Ancak bu unsurların mideyi geçip bağırsağa doğru ilerlemesi durumunda cerrahi operasyonla çıkarılmaları gerekir. Birden fazla mıknatıs yutulduğunda mıknatıslar bağırsakta birbirini çeker ve yapışma meydana gelir. Böylece bağırsaklar birbirine yapışır. Saatler geçtikçe geriye kalan bağırsak duvarı delinir. Bağırsak delindikten sonra içindeki dışkı ve atıklar kana yayılır. Bu da hayati tehlike oluşturan durumlara neden olur. Bu nedenle bu tür durumlar çok fazla vakit geçirilmeden cerrahi müdahale gerektirir” dedi.

“BAĞIRSAKTA İKİ NOKTADA PERFORMANS OLUŞTU”

Öpücük. Mehmet Çakmak, “Harun 9 yaşında bir hasta. Normalde bu yaşlarda yutulan yabancı cisimlerle pek karşılaşmıyoruz. Ancak Harun özel bir çocuk. Evde bulduğu mıknatıslar küçük ve renkliydi. Muhtemelen şeker sanıp yutmuştur. Geldiğinde röntgeninde birden fazla mıknatıs yuttuğunu gördük.” Cumartesi gecesi saat 01.00 sıralarında başvurdular. Hemen yatağına yatırıp ameliyata aldık. O sırada bağırsaklarında bir yapışıklık oluşmuştu. Muhtemelen mıknatısları saatler önce yutmuştu. Röntgende mıknatısların sayısı tam olarak belli olmadı, dokuz saydık. Harun’u acil ameliyata aldık. Ameliyatı kapalı yöntemle gerçekleştirdik ve bağırsaklarından 13 adet mıknatıs çıkardık. Çıkardığımız mıknatıslar rengarenk boncuklar gibiydi. Çocukların dikkatini çeken türden mıknatıslardı. Ailenin anlattığına göre Harun, Cuma günü kusma şikayeti yaşadı. Cuma günü bu mıknatısları yutmuş olabilir. Tam olarak emin olamayız ama 6-8 gün önceydi. Mıknatıslar kalın bağırsağa doğru ilerlediğinden saat geçmiş olmalı. Ameliyatımız yaklaşık 2 buçuk ila 3 saat sürdü. Mıknatıslar Harun’un bağırsaklarında iki noktada delik açılmasına neden oldu. Birincisi duodenumun 30 santimetre uzağında bir mıknatıs vardı, diğeri ise kalın bağırsağın çıkan kısmında, birbirine yapışmış 12 mıknatıs vardı. Bunlar her iki bağırsakta da delinmeye neden olmuştu. Bu mıknatısları çıkardıktan sonra bağırsakları tekrar dikerek onarmamız gerekiyordu. Ameliyatımız da başarılı geçti. Harun’un denetimleri de çok iyi geçer. Herhangi bir sorun yaşamadığımız takdirde Harun’u iki gün içinde taburcu edeceğiz. Buradan aileleri bu mıknatısların eve sokulmaması konusunda uyarıyorum. Çocuklara farklı oyuncaklar seçmeliyiz. Çocuklara asla mıknatıs vermemeliyiz. Aileleri bu konularda duyarlı olmaları konusunda bir kez daha uyaralım” dedi.

“OĞLUM HER ZAMAN YUTMA OLAYLARI YAŞIYOR”

Baba Ali Duman, “Cuma ve cumartesi günü oğlumun kusma şikayeti vardı. Acil servise götürdük, orada iğne yapıp ilaç verip bizi geri gönderdiler. Cumartesi günü de kusması devam etti. Aldık. Gece tekrar acile götürdüler. Gece 01.00’de bizi buraya gönderdiler. Bir saat sonra bizi hemen ameliyata aldılar. Bu çocuk otistik bir çocuk. Özel bir çocuk olduğu için eline ne geçerse atıyor. ağzına girebilir. Maalesef böyle bir durumumuz var. Ne kadar takip etmeye çalışırsak çalışalım bu tür şeyler olabiliyor. Buraya geldiğimizde doktorlar bize oğlumun bir cisim yuttuğunu söylediler. acil ameliyat gerekiyordu.O an şok olduk.Sonra oğlumu hemen ameliyata aldılar.Ameliyat sonrası oğlumun bağırsağında 13 adet mıknatıs bulundu.Biz de çok korktuk.Dışarı çıktığından beri durumu iyiye gidiyor. Ameliyat oldu, artık iyi durumda, daha önce böyle yutkunmamıştı, üzerinde yattığı battaniyeyi ısırıp yuttuğu olaylar da oldu. Evdeki yatak çarşaflarını yırtıp yutmaya çalışıyor. Tülü astığımız aparatı koparıp yutmaya çalışıyor. Yutma alışkanlığı var. Daha önce hiç ameliyat geçirmemişti. Kusma şikayeti devam edince ilk defa böyle bir şey yaşadık. Böyle bir şeyin olacağını hiç beklemiyorduk. İnsanların başına her türlü acılar gelir. Harun’a iki yaşındayken otizm teşhisi konuldu. Teşhis konulduktan sonra bu şekilde davranmaya başladı. Onu ne kadar korumaya çalışsak da bazen oğlumuzu koruyamayız. Doktorumuz sayesinde gerçekten bizi çok rahatlattı. Kendisinin uyarılarını da dikkate alacağız. Bundan sonra daha dikkatli olacağız dedi.

haberesenler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu